Jumpin' Raw
Der er vel kanskje ikke så mye debatt lenger om digitalt foto kontra analogt. Selv har jeg vært tilhenger av analogt fordi den økonomiske terskelen har vært for høy med hensyn til å oppnå digitale bilder med en kvalitet tilsvarende negativ film i analogt mellomformat. DEN terskelen er fortsatt for høy (digitale bakstykker til mellomformat, eller 11-mb kameraer type Canon D1, er fortsatt for dyre for en amatør som meg). Så jeg bruker fortsatt mellomformatkameraet og god gammeldags rullefilm (av og til i hvertfall, når jeg skal lage bilder som skal ha muligheter for detaljrike, store forstørrelser – så skanner jeg de fremkalte filmene og gjør ”papirkopiarbeidet” på PC/Fotoprinter). Men, la oss sammenlikne rettferdig: Digitale speilreflekser kan definitivt matche de analoge småbildekameraene (35mm) når det gjelder kost/nytte. Spesielt etter inntreden av kameraer som Canon 300D og Nikon D70 på det norske markedet. Og de digitale kan sågar overgå de analoge i visse henseende. Dette bildet understreker dette poenget. Som synes, har jeg her fått med strukturen i skyene samtidig som jeg har grei belysning på datteren min. Toneomfanget som ligger i en digital RAW-fil er enormt!. Et større toneomfang enn det som er synlig for øyet. Det betyr at en tilsynelatende overeksponert (utbrent) himmel på et foto faktisk kan korrrigeres etter eksponeringen ved å justere i programvare. Dette bildet er en sandwich av to ulike lagringer av samme bilde. På det ene bildet var jenta normal og himmelen utbrent (versjon 2). På det andre bildet var himmelen detaljrik og jenta en silhuett (versjon 3). Så har jeg sammenføyd de to bildene i PhotoShop. Dette ville jeg aldri greid å få til med et filmbasert kamera. En svært erfaren sort/hvitt fotograf med ekstreme mørkeromsferdigheter, film- og papirkunnskap, ville kanskje greie noe i nærheten. Men aldri med en 200 ASA fargefilm. Selv om ikke mitt eksperiment er så gjennomarbeidet, ser jeg at dette toneomfanget gir meg større kreativt spillerom. Nyfrelst digitalist?. Yepp. Og til deg som oppfatter mitt innspill som velkjente selvfølgeligheter: Jeg beklager tidstyveriet :-). PS: Nei, jenta er ikke belyst med blitz.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-06-11 16:28:01
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-06-11 16:28:24
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D70
  • -
  • Brennvidde19mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger519
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_92255} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Lars Kristian A.
her har du jobbet hardt, ser jeg.

Jeg liker bildet, men vil påpeke at jeg lett kan få til samme bilde ved å bruke blitz og at det sparer MYE tid, da:-) Men det var neppe poenget ditt heller, det virker som om vi har det til felles at vi liker å eksperimentere litt.

Til selve bildet:
Jeg liker ikke softing av bilder, men det er min personlige smak og ikke kritikk av bildet. Komposisjonen sitter meget bra her, det at litt av armen mangler hever bildet. Det blir mye mer spontant og sprudler mer av fart og bevegelse. Skikkelig tøft bilde med mye omtanke og kjærlighet til motivet.
Kenneth P.
Velkommen til den digitale verden. Ganske deilig å slippe fremkalling tenker jeg... Og bra blir det også. Likte bildet ditt godt. God spenst og bra farvebruk. Fin teknikk.

mvh Kenneth
Avsluttet .
Halla!
Her har du jobbet altså! :)
Bra at du liker digitalkamera nå da! Bra at du liksom ikke henger igjenn med det gamle, verden forandrer seg :)

Jeg liker bildet ditt utrolig godt! Skikkelig kult med ''froskeperspektiv'', og farten i bildet! Jeg synes faktisk at dette var den beste versjonen av bildet! Da ble det ikke så veldig pang med rosafargen, noe som kunne sett litt dumt ut i et så mørkt bildet. Fargene var utrolig fine her!
Stå på!
Mvh Christina Weber
Atle P.
Veldig fint med slike beskrivelser. Det er inspirerende og gir meg lyst til å eksperimentere selv også. Nettopp slik foto.no var for meg i begynnelsen, da jeg var helt fersk. Skulle ønske at flere som gjorde litt annerledes opptak ville beskrive mer hva de hadde gjort.

Effekten var også artig, først trodde jeg det var gjort med en form for filter i PS.

Bildet i seg selv er ikke helt min greie. Det er livlig på grunn av vinkelen, men motivet er ikke noe jeg synes er så spennende.

Avsluttet .
Versjon 1 er bildet her. Virkningsfullt perspektiv/vinkel. Fargetoningen gjør sammen med strukturen i himmelpartiet bildet godt over gjennomsnittlig spennede. Bra.
Anders S.
Sukk.
Ønsker meg digital speilrefleks!

AS :-)
Eli B.
Hei André, jeg falt pladask for v1, jeg trodde jo at du hadde endret til sort hvitt i PS, så feil man kan ta. Utrolig teknikk du har brukt, jeg får prøve på den selv en gang. Jeg likte også komposisjonen veldig godt, og barn er spennende motiver synes jeg. Så herifra får du topp karakter. Og Nikon D70 er virkelig bra! Men det må en god fotograf til også. Har netopp lagt ut et portrettbilde selv, litt annerledes enn ditt, kanskje mer vanlig, men hvis du har lyst kan du jo ta en titt. bilde nr. 118917
mvh Eli
Line .
Kjempefint bilde. God komposisjon, tøff vinkel. Fete farger. Kjøpte meg D100 i januar, er kjempefornøyd.
Toini B.
Hey. Dette var jo kjempetøft!! Versjon 1. Stilig perspektiv, bra jobba!:)
Caroline L.
Dette er en klass før sig... veldigt bra

Caroline
Ishi K.
v1 er veldig bra!
Tarjei Ekenes K.
herlig vinkel!!!

pirk:
ville fjernet den lille buede delen av hånden som
kommer inn fra øvre billedkant,
så armen går i en rett linje ut av bildet

:-D ! tarjei !
Avsluttet .
Kul vinkel på bildet... Det var kjempe kult! Versjon 1 var garantert best.


MVH
Simon
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu